Välj en sida

Tycker du att dina skor känns obekväma? Kanske har du precis införskaffat skorna och dem är så där ”nya” och trånga. Eller så är det bara lite för tajta skor och du vill stretcha ut dem då ska du läsa vidare!

  1. Bär dem på kvällen

Om dina skor är lite obekväma, kan du bära dem när du är hemma. Ibland kan några nätter av att göra detta mjuka upp dem så att de känns bra på fötterna.

  1. Tjocka strumpor och en fön

Om den första metoden inte fungerar kommer denna metod att lägga till lite extra stretch och hjälpa skorna att anpassa sig efter dina fötter.

Börja med att ta på dig ett par tjocka strumpor, ta sedan på dig skorna. Därefter ska du starta hårtorken och blåsa luft på de ställen som känns tränga.

Använd inte för hög värme och rör runt fönen så man inte torkar ut skorna för mycket (särskilt viktigt om det är läderskor) Om du har använd denna metod på läderskor bör du applicera ett läderbalsam efter processen.

  1. Fryst påse i skorna

Denna metod fungerar bäst på skor som inte är tillverkade av läder, alltså tyg skor.

Fyll en blixtlåspåse med en del vatten, placera den delvis fyllda påsen inuti din sko. Försök att placera påsen där skorna är trånga. Lägg skon i frysen över natten. Vattnet förvandlas sedan till is och expanderar.

  1. Justerbart skoblock

En gång en specialvara hos skomakaren, numera finns justerbara skoblock tillgängliga för hemmabruk för under 150kr. Det finns skoblock för både herr- och damskor. För lite mer pengar finns lyxversioner i cederträ eller andra träslag och rostfritt stål. Vrid justeringshandtaget på skoblocket var 8:e till 12:e timme. Fortsätt tills du uppnår önskad längd. (här kan du läsa om skoblock och hur man väljer storlek)

  1. Shoe stretch sprayer och vätskor

Det finns en mängd olika vätskor och sprayer för att stretcha läder, tyg och till och med vinyl finns tillgängliga. Spraya dem på de trånga områdena och gå sedan som vanligt i dina skor.

  1. Hitta en skomakare

De flesta professionella skomakarna tillhandahåller stretchingtjänster. De har maskiner som hjälper till att sträcka ut skorna.