Kategorier
Hälsa

Tandläkare för alla patienter i Stockholm

Det ska vara lätt att hitta en duktig och kompetent tandläkare i Stockholm. Det ska kännas tryggt och lugnt inför varje besök hos tandläkaren för patienterna.

Ett tandläkarbesök kan innebära så många olika känslor. Det kan vara oro, glädje och rädsla för att nämna några känslor. Det låter kanske konstigt för en patient med tandvårdsrädsla att det finns de som går till tandläkare med glädje. De som nästan skuttar dit tycker det är lika konstigt att man kan vara rädd för tandläkaren.

De flesta känner dock till tandvårdsrädsla och att den finns. Det kan innebära att man på alla sätt och vis försöker undvika att gå till tandläkaren. Att undvika tandläkaren kan ge mer problem om man har otur. Går man på regelbundna kontroller brukar tandläkaren upptäcka saker och ting i tid och förebygga på bästa sätt. Det blir i längden en besparing för patienten ekonomiskt också.

Tandläkare skapar bra relationer med patienter

Att skutta till tandläkaren är det kanske inte så många vuxna som gör. Däremot är det faktiskt ganska många barn som gör det. Det är viktigt att man som tandläkare bemöter även de unga patienterna på ett bra sätt. Det skapar en bra och trygg grund för kommande tandläkarbesök genom livet. Givetvis finns det barn som vägrar öppna munnen. Många gånger så lyckas tandläkarna ändå busa och skoja med barnen så att de vågar öppna munnen trots allt.

Bland det bästa som finns är att lyckas omvända en tandvårdsrädd till att tycka att det är okej och nästan roligt i tandläkarstolen. Det finns de som lyckats få patienter att skratta under en pågående lagning av en tand. Att släppa oron och istället ligga där och ha roligt är ett stort steg på vägen. Idag finns det även många andra hjälpmedel för att avleda patienternas oro.

Lyssna på musik hos tandläkaren

Många tandläkare rekommenderar att man kan ha med egna hörlurar till sin mobiltelefon. Då kan man ligga och lyssna på sin favoritmusik, en bok eller en podd. Förhoppningsvis koncentrerar man sig mer på det man lyssnar på och slappnar av mer. Många gånger är det skvalradio i bakgrunden hos tandläkaren för att man ska ha något mer avledande ljud.

När man säger att man ska gå till tandläkaren så finns det flera arbetsgrupper man kan träffa på. Exempelvis så har varje tandläkare ofta en tandsköterska som arbetar med dem. Tandsköterskan assisterar tandläkaren med olika saker. Det kan vara allt från journalföring till att se till att verktyg och annat finns redo för användning. En annan vanligt förekommande yrkesgrupp på tandvårdsklinikerna är tandhygienister.

Tandvårdsbidrag hos tandläkaren

Tandhygienister arbetar oftast med förebyggande tandvård när det gäller patienterna. Andra arbetsuppgifter är att skrapa tandsten samt prata om att regelbundet borsta tänderna. En del tandhygienister får även lov att genomföra vissa lagningar. Det kan också vara ett sätt att få ner stigmat för tandvårdsrädda. Att träffa en tandhygienist för att bara genomföra en kontroll underlättar ofta besöket.

För barn och ungdomar är besöket hos tandläkaren gratis upp till och med det år man fyller 23. Det har varit diskussioner om vilken ålder som ska gälla och det finns planer för att man år 2025 kommer att sänka åldern till 19 år. För de som är berörda är det bra att kolla upp sådant i god tid om man är intresserad. 

För vuxna så utgår ett tandvårdsbidrag på 300 kronor fram till 64 års ålder. Efter 64 års ålder så får man ett dubbelt tandvårdsbidrag istället, det vill säga 600 kronor. Man kan också välja om man vill använda det varje år eller spara det i ett år.